Kanker

De prevalentie van kanker is de afgelopen decennia gestaag toegenomen, en was verantwoordelijk voor één op de zes sterfgevallen wereldwijd in 2019, vergeleken met één op de acht sterfgevallen in 1990. In 2019 was de prevalentie van kanker bij de bevolking in de Europese Unie 3,6% en verantwoordelijk voor 28,7% van de sterfgevallen (1). Daarom is het identificeren van risicofactoren voor kanker vandaag éen van de grootste volksgezondheidsuitdagingen. 

Het World Cancer Research Fund (WCRF), wereldwijde autoriteit op het gebied van kankerpreventie onderzoek in verband met levensstijl, stelt bepaalde richtlijnen vast die verband houden met kankerpreventie (2): 

Een  gezond gewicht behouden

Dagelijks voldoende bewegen

Kiezen voor een eetpatroon rijk aan volkorenproducten, groenten, fruit en bonen 

Rood en bewerkt vlees  beperken 

Gesuikerde dranken beperken

Gebruik van alcohol beperken

Deze gedragspatronen werken synergetisch en zijn bedoeld om aangenomen  te worden als onderdeel van een algemene gezonde levensstijl die de vermindering van het risico op kanker en op cardiovasculaire en andere chronische ziekte ondersteunt. Deze aanbevelingen zijn ook relevant voor mensen die gediagnosticeerd werden op kanker, en voor mensen die herstellen van de ziekte.

Meer informatie op https://www.wcrf.org/dietandcancer. Dezelfde informatie is beschikbaar op de website van de Belgische Stichting tegen Kanker (https://www.kanker.be/)

Meer plantaardig eten kan het risico op kanker direct verminderen, maar ook indirect door de incidentie van obesitas te verminderen, wat een belangrijke risicofactor is voor bepaalde soorten kanker. Een plantaardig voedingspatroon wordt geassocieerd met een lagere BMI en een verminderde incidentie van obesitas, welke positief wordt geassocieerd met een aantal kankers.

Wetenschappelijk bewijs, in lijn met de positie van verschillende gezondheidsinstanties (waaronder American Cancer Society en American Institute for Cancer Research) koppelt de consumptie van sojaproducten niet aan een hoger risico op kanker. Integendeel: ook vrouwen met borstkanker kunnen sojaproducten veilig consumeren als onderdeel van een gezond en evenwichtig eetpatroon (3,4). 

Alhoewel ze tot nu toe nog geen voldoende basis bieden om vrouwen met borstkanker de consumptie van soja specifiek aan te bevelen om hun prognose te verbeteren, onderbouwen observationele studies de visie dat soja als onderdeel van een algemene gezonde levensstijl een beschermend effect zou hebben tegen borstkanker, alsook gelinkt aan een betere prognose (5). Databeoordeling door de WCRF (World Cancer Research Fund) stemt daarmee in  en sommige gegevens, hoewel beperkt, wijzen op de betrokkenheid van isoflavonen (2,6).

Meer informatie over plantaardige voeding en het risico op kanker, darmkanker en borstkanker op het platform van Alpro Foundation: https://www.alprofoundation.org/scientific-updates/plant-based-diets-and-cancer & https://www.alprofoundation.org/scientific-updates/soya-foods-get-the-all-the-clear-for-breast-cancer

Referenties

  1. Institute of Health Metrics & Evaluation. Global Burden of Disease (GBD) Results Tool (GBD 2019). GHDx 2019.
  2. World Cancer Research Fund & The American Institute for Cancer Research. Diet, nutrition, physical activity and cancer: a global perspective. Continuous update project expert summary report 2018. WCRF/AICR.
  3. Rock, C.L., Thomson, C., Gansler, T., Gapstur, S.M., McCullough, M.L., Patel et al. (2020), American Cancer Society guideline for diet and physical activity for cancer prevention. CA A Cancer J Clin, 70: 245-271. doi: 10.3322/caac.21591 

  4. Soy: Intake Does Not Increase Risk for Breast Cancer Survivors. American Institute for Cancer Research (2021).
  5. Messina M, Duncan A, Messina V, et al. The health effects of soy: A reference guide for health professionals. Front Nutr. 2022 Aug 11 ;9 :970364. Doi : 10.3389/fnut.2022.970364

  6. Becerra-Tomas N, Balducci K., et al. Postdiagnosis dietary factors, supplement use and breast cancer prognosis: Global Cancer Update Programme (CUP Global) systematic literature review and meta-analysis. Int. J. of Cancer (2022). doi: 10.1002/ijc.34321