Plantaardige producten

Plantaardige voedingsmiddelen centraal stellen op het bord is essentieel in het kader van een duurzamer eetpatroon, namelijk een eetpatroon dat zowel voordelig is vanuit voedings- en gezondheidsoogpunt als een kleiner impact heeft op het milieu. Een voordeel  van plantaardige voedingsmiddelen? Hun grote diversiteit!  Daarmee streven we naar een grotere consumptie van groenten en fruit, peulvruchten, volkoren granen, noten en zaden, maar daar blijft het  niet bij. 

Onder de producten van plantaardige oorsprong vinden we tegenwoordig plantaardige producten type zuivelproducten: producten die zijn ontworpen om vergelijkbaar te zijn met zuivelproducten wat betreft organoleptische kenmerken (kleur, textuur, sensatie in de mond ... ) en gebruik (bijvoorbeeld met ontbijtgranen, in koffie, om te koken, geconsumeerd als dessert ... ). Deze categorie omvat plantaardige drinks, plantaardige alternatieven voor yoghurt (natuur of met fruit), plantaardige alternatieven voor room en andere culinaire hulpmiddelen, alsook plantaardige desserts. 

Sommige van deze producten hebben een voedingssamenstelling die vergelijkbaar is met die van zuivelproducten (in het bijzonder bron van kwalitatieve eiwitten en calcium). Deze kunnen plantaardige alternatieven voor zuivelproducten worden genoemd en als een echt  nutritioneel alternatief worden gezien. Met calcium verrijkte drinks of alternatieven voor yoghurt op basis van soja behoren tot deze categorie. Dit wordt weerspiegeld in de Voedingsdriehoek, waar ze tot dezelfde groep behoren. 

Maar sojabonen maken ook deel uit van de categorie peulvruchten, een voorkeursvoedselgroep. De aanbeveling van de EAT Lancet-commissie is een dagelijkse inname van 50 g sojabonen. Sojaproducten worden vaak verrijkt met vitamines zoals vitamine D, B2 en B12, evenals mineralen zoals calcium. Bovendien bevatten ze weinig verzadigde vetzuren. Plantaardige producten op basis van noten of haver zijn ook een goede keuze binnen een meer plantaardig voedingspatroon, omdat ze vaak verrijkt zijn met vitamines en calcium.

Plantaardige alternatieven dragen niet alleen bij aan je gezondheid, maar ook aan de gezondheid van de planeet.  Recente studies ondersteunen het standpunt dat plantaardige alternatieven voor zuivelproducten een belangrijke rol spelen in een duurzamer voedingspatroon, alsook kunnen bijdragen tot een betere voedingsbalans met een lager impact op het milieu. Dit maakt dat plantaardige alternatieven de komende jaren een steeds belangrijker onderdeel worden van voedingspatronen.