Updates /

Helpen om natuurlijke grondstoffen te besparen: een van de missies van Alpro

20 March 2023

We gebruiken momenteel meer hulpbronnen dan de planeet kan produceren. In 2022, in België, kwam de overschrijding, de dag waarop alle beschikbare hulpbronnen gebruikt waren (ook Earth Overshoot Day genoemd), al in maart. In 6 maanden tijd hebben we dus alle beschikbare middelen voor 1 jaar verbruikt. De planeet staat steeds meer onder druk! En dit komt door onze levensstijl, inclusief de eigenschappen van ons huidige voedselsysteem. De voedingssector is namelijk verantwoordelijk voor 1/3 van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Dit is geen duurzame situatie voor toekomstige generaties. Het is tijd voor actie!

Wereldwijde organisaties en wetenschappers zijn zich steeds meer bewust dat een verschuiving naar een plantaardig eetpatroon een deel van de oplossing is om de planeet te helpen.

De gezamenlijke publicatie van de FAO en het Food Climate Research Network : "Plates, pyramids, planet" geeft een diepgaande kijk op hoe verschillende landen duurzaamheid integreren in hun voedselrichtlijnen. Het eten van fruit, groenten, volle granen, noten en peulvruchten is belangrijk, maar hoe zit het  dan met plantaardige alternatieven voor zuivelproducten? 

Alpro kan u helpen een  paar stappen in deze richting te zetten om het plantaardige deel van uw eetpatroon en dat van uw patiënten te vergroten. Al meer dan 40 jaar zet Alpro zich in om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om de switch naar meer plantaardige voeding te maken door voedzame, lekkere en kwalitatieve producten aan te bieden, met respect voor de planeet. Alpro is sinds 2018 B Corp gecertificeerd en staat in de top 5% van bedrijven in zijn categorie voor milieuprestaties. B Corp is een veeleisende externe certificering die de praktijken en de overweging van hun stakeholders in hun bedrijfsmodel evalueert in een streven naar voortdurende verbetering. Het is een bedrijfsbeweging om positieve maatschappelijke verandering te stimuleren.

De engagementen van Alpro

GOEDE INGREDIËNTEN VOOR EEN BETERE VOEDING

Alle sojabonen van Alpro zijn gecertificeerd non-GMO en komen uit niet-ontboste gebieden. Waar mogelijk halen we de hoofdingrediënten van onze amandel-, haver- en sojadranken zo dicht mogelijk bij onze fabrieken vandaan. Het grootste deel  van onze soja komt uit Europa, de rest komt  uit Canada, en wordt over zee getransporteerdom onze ecologische voetafdruk te minimaliseren. Samen met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) onderzoeken we de teelt van sojabonen in Vlaanderen voor de fabriek in Wevelgem.

Alpro is zich ervan bewust dat we moeten evolueren naar meer duurzame landbouwpraktijken. Daarom ondersteunen we regeneratieve landbouw. Een praktijk die erop gericht is de bodem gezond te houden, onze impact op het water te verminderen, de biodiversiteit te behouden en te herstellen en tegelijk een gezonde landbouwactiviteit te behouden.

DOOR DE IMPACT VAN ONZE PRODUCTIE IN FABRIEKEN TE BEPERKEN

In 2011 hebben we een langetermijnstrategie en een actieplan aangenomen om onze koolstofvoetafdruk te minimaliseren en werden we het eerste Europese voedingsbedrijf dat toetrad tot het WWF Climate Savers Program.

We hebben een lange weg afgelegd! De afgelopen tien jaar hebben we onze koolstofuitstoot met 35% aanzienlijk verminderd. 

We hebben ook waterzuiveringsinstallaties in onze fabrieken geïnstalleerd en ons waterverbruik waar het mogelijk was verminderd.

Circulaire economie en de strijd tegen voedselverspilling zijn ook onze hoogste prioriteiten. We recycleren het grootste deel van ons afval uit onze fabrieken. Weverzamelen ook onder andere ons bedrijfsafval, zoals verpakkingsafval of karton en plasticfolie, om het door onze partners te laten ophalen en recycleren.

Via partnerschappen met lokale voedselbanken en donatieprogramma's, worden producten die niet verkocht kunnen worden vanwege een beschadigde verpakking of onjuiste etikettering niet verspild.

Wist u dat?

We zijn verder gegaan door ons aan te sluiten bij de One Planet Pilot en de ‘Science-based Targets for Nature’ methodologie, om onze milieu-impact bovenop CO2 in onze hele waardeketen te meten.

Alpro was een van de eerste fabrikanten in Europa die een intelligent warmwaterdistributienetwerk en een warmtekrachtkoppelingssysteem in de fabriek in Wevelgem implementeerde om de geproduceerde elektriciteit en warmte optimaal te benutten.

Op alle sites van Alpro is de elektriciteit volledig hernieuwbaar.

Een nieuw autobeleid stimuleert duurzame mobiliteit, waaronder elektrische auto's en flexibele combinaties.

EN DE KRINGLOOP VAN VERPAKKINGEN SLUITEN

In 2020, hebben we zoveel mogelijk plastiek in de drankverpakkingen van Alpro vervangen door plantaardig plastiek op basis van suikerriet (bijvoorbeeld 96% voor gekoelde drankkartons).

Door over te schakelen op plantaardig plastic voor onze dranken hebben we meer dan 4.000-ton koolstof per jaar bespaard.

EN ONZE AMBITIES VOOR 2025?

Tegen 2025 zullen we uit onze proefprojecten voor regeneratieve landbouw leren welke praktijken het best werken om ze op te schalen naar andere activiteiten.

We willen onze broeikasgasemissies bij onze activiteiten met 30% per kg product blijven verminderen en 50% van onze energie uit hernieuwbare bronnen halen.

Door de inzet van geavanceerde waterzuiveringsinstallaties die ons in staat stellen water te hergebruiken, streven wij ernaar het waterverbruik per product met 60% per kg te verminderen

We zullen de niet-gerecycleerde afvalstroom blijven analyseren en acties definieren om deze te verbeteren waar we kunnen.

Al onze verpakkingen worden gemaakt van gerecycleerde of plantaardige materialen. Al onze verpakkingen zijn recycleerbaar of herbruikbaar.

Wij proberen ons steeds te verbeteren ! Als er een betere manier is om onze producten te maken en te verpakken, zullen wij dat met trots doen!

BRONNEN

  1. 1EAT-Lancet_Commission_Summary_Report.pdf
  2. FAO - Nouvelles: Les recommandations alimentaires offrent également des opportunités pour protéger la planète

  3. Benelux - B Lab Europe

Artikel opslaan als PDF